Polkuja yhteisöohjautuvuuteen vanhustyössä rakentaa etenemisreittejä uuteen johtamismalliin
Vanhustyön yksiköt tarvitsevat uudenlaista johtamismallia, jotta alan veto- ja pitovoima saadaan lisääntymään. Tavoitteenamme on rakentaa vaihtoehtoisia etenemisreittejä vanhustyön organisaatioiden siirtymisessä yhteisöohjautuvuuteen.
Kohti yhteisöohjautuvuutta
Savonia-ammattikorkeakoulun ja Savon ammattiopiston yhdessä koordinoima Polkuja yhteisöohjautuvuuteen vanhustyössä – hankkeen tavoitteena on rakentaa vaihtoehtoisia etenemisreittejä vanhustyön organisaatioiden siirtymisessä yhteisöohjautuvuuteen. Parin seuraavan vuoden aikana kehitetään uudenlainen muutosjohtamisen malli, joka lähtee liikkeelle henkilöstön sisäisestä motivaatiosta ja työyhteisöjen todellisuudesta kumpuavista kehittämistarpeista. Hankkeen tuloksena 13 pohjoissavolaista vanhustyön tiimiä etenee kohti yhteisöohjautuvuutta yhdessä hankkeen työyhteisövalmentajien kanssa. Yksiköiden muutosmatkasta kirjoitetaan digiopas, joka julkaistaan vuonna 2025.
Buurtzorgista Pohjois-Savoon
Hanke on saanut innoituksensa hollantilaisen Buurtzorgin kotihoitoyrityksen tarinasta, johon tiimi pääsi tutustumaan vuosina 2020–2022 toimineen Vetovoimainen vanhustyö -hankkeen aikana. Vuonna 2021 julkaistussa kirjassa Matkaopas yhteisöohjautuvuuteen filosofi Frank Martela toteaa, että yhteisöohjautuvuuden ”ajatuksena on vapauttaa ihmiset tekemään työtään paremmin antamalla heille tilaa itsenäisesti päättää, miten he asiakastaan parhaiten palvelevat.” Mallin käyttöönoton myötä yrityksen asiakas- ja työtyytyväisyys parantuivat, henkilöstövaihtuvuus ja sairauspoissaolot vähentyivät ja tuottavuus lisääntyi. Yrityksen vahvuus näyttäisi olevan lähipiirin vahvassa osallistamisessa asiakkaan elämään sekä siinä, että hoitajat pääsevät itse vaikuttamaan kotihoitopalvelun toiminnan organisointiin.
Tiimi kokee, että pitkällä aikavälillä tämä voisi olla myös pohjoissavolaisten organisaatioiden tulevaisuus. Tarvitsemme tiukan hierarkkisen mallin sijaan johtajia, jotka tukevat työyhteisön itsenäistä toimintaa.
Hankkeen aikataulu
TYÖPAKETIT
TP1 YHTEISÖOHJAUTUVUUTEEN ORGANISOITUMINEN
TP1 YHTEISÖOHJAUTUVUUTEEN ORGANISOITUMINENTP1.1 Kehittämistyö yhteistyöorganisaatioissa (1.8.2023-31.1.2024) 1. Määritellään johdon ja lähijohtajien edustajien kanssa- mitä yhteisöohjautuvuus tarkoittaa käsitteenä ja ilmiönä, ja mitä hyötyjä yhteisöohjautuvuudella tavoitellaan- mitä tiimien kehittyminen yhteisöohjautuvuuden suuntaan vaatii eri toimijoilta ja toiminnoilta- miten yhteisöohjautuviksi haluavat tiimit tunnistetaan organisaatiossa. Pyritään saamaan osallistujiksi tiimejä, joiden toiminta ja rakenne ovat riittävän vakaita ja joilla on riittävästi omaa halua kehittyä 2. Muutosprosessille laaditaan tavoitteet, tarkistuspisteet ja visuaalinen muutoskartta, jostaorganisaation toimijat voivat seurata kehittämistyön etenemistä. 3. Organisaatioon perustetaan muutosryhmä, johon tulee prosessiin sitoutuneita ja asiaanperehtyviä toimijoita johdosta, lähijohdosta, henkilöstöstä, asiantuntijatoiminnoista jahanketoimijoista. Nämä henkilöt toimivat muutosagentteina, joille osoitetaan työaikaakäytettäväksi tehtävään. Muutosryhmä välittää ja kokoaa tietoa, antaa tukea tiimeille jalähijohtajille ja auttaa organisaatiotasolla mahdollisesti tarvittavien toimintatapamuutostentekemisessä 4. Organisaatioissa valitaan tiimit, jotka lähtevät kehittämään toimintaansa kohti yhteisöohjautuvuutta. Tiimit ovat sekä kotihoidosta että asumispalveluista. Hyvinvointialue valitsee yhteistyöorganisaatioista noin 10 tiimiä toteuttamaan yhteisöohjautuvaa toimintatapaa. Pienemmissä organisaatioissa tiimien lukumäärä on 1–2. Yhteensä tiimien lukumäärä tulee olemaan vähintään 12. TP1.2 Yhteistyö kansallisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa (1.8.2023-31.7.2025) 1. Hanke tunnistaa kumppaneiksi kansallisia organisaatioita, joissa yhteisöohjautuvuutta toteutetaan. Lisäksi tunnistetaan oppilaitoksia ja tutkijoita, jotka ovat tuottaneet tietoa yhteisöohjautuvuudesta. Osa kumppaneista toimii hankkeen konsultteina ja niiden kautta saadaan vertailutietoa yhteisöohjautuvuuden soveltamisesta. 2. Kumppaneiksi tunnistetaan kansainvälisiä oppilaitoksia, yrityksiä, tutkijoita, joiden kautta saadaan tietoa yhteisöohjautuvuuden soveltamisesta eri maiden sosiaali- ja terveydenhuollonpalveluissa. Tieto auttaa hankkeen totutuksessa ja arvioinnissa. 3. Hanke tuottaa yhteisjulkaisuja yhteisöohjautuvuudesta vanhustyössä kumppaneiden kanssa.
TP2 YHTEISÖOHJAUTUVUUDEN TOTEUTUS
TP2 YHTEISÖOHJAUTUVUUDEN TOTEUTUS (1.2.2024-31.7.2025) – Harjoitella ja toteuttaa yhteisöohjautuvuuden periaatteiden mukaista toimintaa- Hanke luo turvalliset, vuorovaikutteiset raamit kehittämiselle tiimeissä. Raamit tarjoavat ajan, paikan ja tavan tiimeille puhua työstä mm. asiakastyön organisoinnista ja koordinoinnista, työprosesseista ja niiden sujuvoittamisesta, työkäytännöistä, ohjeistuksista, työnjaosta. 1. Valmennukset yhteistyöorganisaatioiden lähijohtajille yhteisinä toteutuksina 2. Valmennukset yhteistyöorganisaatioiden tiimien jäsenille yhteisinä toteutuksina 3. Yhteisöohjautuvuuden suuntaan kehittyvien tiimien valmennus ja tuki: kullekin tiimille onnimetty valmentaja/valmentajat, jotka vastaavat tiimin kehittämistyön etenemisestä ja tukevattiimiä muutoksessa 4. Tuki ja valmennus organisaatioiden toimintojen kehittämiseksi, jotta yhteisöohjautuvuustiimeissä voisi toteutua. Hankkeessa valmistaudutaan organisaatioiden tietohallintoa, taloutta, viestintää ja johtamista koskeviin muutoksiin 5. Hankkeen valmentajat tukevat muutosryhmää ja muutosagentteja 6. Muutosagentin toiminta organisaation sisällä 7. Toiminnan havainnointi ja toimijoiden konsultointi 8. Tiedon ja kokemusten vaihtaminen yhteistyöorganisaatioiden välilläToteutusvaiheen kesto on 18 kuukautta. Vaiheen tulee olla riittävän pitkä, jotta tiimit saavat nykyiseen toimintamalliin verrattuna kokonaan uusia tehtäviä, vastuita ja valtuuksia hoidettaviksi ja saavuttavat niissä hallinnan tason. 9. Valmennuksien hyväksytystä suorittamisesta ja tiimin kehittämistyöhön osallistumisesta myönnetään lähijohtajille, muutosagenteille ja tiimien jäsenille Yhteisöohjautuvuuden osaaja-osaamismerkki, jonka laajuus on 3 opintopistettä.
TP3 YHTEISÖOHJAUTUVUUDEN VAKIINNUTTAMINEN
TP3 YHTEISÖOHJAUTUVUUDEN VAKIINNUTTAMINEN ORGANISAATIOISSA (1.1.-31.7.2025) 1. Yhteisöohjautuvuuden toimintamalleja työstetään ja viimeistellään organisaation johdon, lähijohtajien, henkilöstön sekä asiantuntijoiden edustajien kanssa 2. Tuotetaan raportit ja toimintamallinkuvaukset yhteisöohjautuvan toiminnan muodoista javaikutuksista 3. Tuotettua tietoa jaetaan hankkeen järjestämissä organisaatioiden johdolle, lähijohtajille jahenkilöstölle tarkoitetuissa koulutuksissa. Hanke järjestää myös kaikille avoimia seminaarejaja webinaareja. Yhteistyöorganisaatioiden edustajat tutustuvat toistensa kokemuksiin, jottapystytään tekemään omaa organisaatiota koskevia realistisia suunnitelmia ja päätöksiä4. Organisaatioiden johdon edustajat työstävät hankkeen johdolla suunnitelmia siitä, miten yhteisöohjautuvuuteen siirrytään koko organisaation tasolla.
TP4 VIESTINTÄ YHTEISÖOHJAUTUVUUDESTA
TP4 VIESTINTÄ YHTEISÖOHJAUTUVUUDESTA (1.8.2023-31.7.2025) 1. Hanke jakaa tietoa yhteistyöorganisaatioissa tehdyistä toimenpiteistä ja tuloksista. Viestintää toteutetaan hankkeen verkkosivujen ja some-kanavien kautta sekä voidaan käyttää hyväksi myös muita viestinnän keinoja, kuten podcasteja, videoita, sähköpostimainoksia, mediatiedotteita, webinaareja, seminaareja, tapahtumia, vuorovaikutteisia mediasisältöjä 2. Tiimeille järjestetään viestinnän valmennuksia, joissa tiimit oppivat viestimään yhteisöohjautuvuuteen soveltuvilla menetelmillä ja tavoilla 3. Kaikista hankkeen työpaketeista kirjoitetaan blogia ja artikkeleja tiimien edistymisestä siten, että tuotettu teksti toimii paitsi Polkuja yhteisöohjautuvuuteen -oppaan tietopohjana, se antaa myös vihjeitä yhteisöohjautuvuuden käyttöönotosta ja sen hyödyistä vanhustyön tiimeissä. Julkaisut toimivat Polkuja yhteisöohjautuvuuteen -oppaan ennakkomarkkinointimateriaalina 4. Polkuja yhteisöohjautuvuuteen -opas on digijulkaisu, joka kuvaa yksikön muutosmatkaayhteisöohjautuvuuteen suomalaisissa vanhustyön ympäristöissä. Oppaassa on kuvaussiitä, millaisten kehitysvaiheiden kautta hierarkkisissa vanhustyön organisaatioissasaavutetaan toimiva yhteisöohjautuvuuden malli. Opas tulee toimimaan tietolähteenä jamotivaation vahvistajana vanhustyön tiimeille ja organisaatioille kehittää toimintaansa kohtiyhteisöohjautuvuutta. Oppaalla vahvistetaan ajatusta, että vanhustyö on vahvaa osaamista vaativaa ammattityötä, johon on mielekästä hakeutua ja jossa on mielekästä myös pysyä.
TP5 HANKKEEN HALLINNOINTI JA OHJAUS
TP5 HANKKEEN HALLINNOINTI JA OHJAUS (1.8.2023-31.7.2025) Projektin johtamiseen ja koordinoimiseen liittyvät tehtävät: – Hankesuunnitelman mukainen raportointi rahoittajan ohjeiden mukaisesti – Hankkeen tavoitteiden mukaisen etenemisen koordinointi ja ohjaus- Hankekokousten koordinointi ja järjestäminen – Yhteistyöorganisaatioiden ja yhteistyökumppaneiden yhteistyön koordinointi – Hankkeeseen liittyvien sopimusten ja mahdollisten kilpailutusten hallinnointi – Ohjausryhmän nimeäminen sekä koordinointi – Muut hankkeen johtamiseen ja koordinointiin liittyvät tehtävät
Hankkeen rahoitus
Euroopan sosiaalirahasto
Lisätietoa osoitteesta https://ec.europa.eu/esf/home.jsp?langId=fi